Helbertine Hylkema
 
Helbertine Hylkema werd in een muzikale familie geboren en kreeg haar 1e vioollessen van Carolien Ingen Housz (Enschede). Tijdens haar eindexamenjaar VWO volgde zij de vooropleiding viool in Arnhem bij Benzion Shamir. Een jaar later verhuisde ze naar Leiden om naast een conservatoriumstudie in Rotterdam (eveneens bij Benzion Shamir) Geneeskunde te gaan studeren.

Van 2001-2002 woonde zij in Florence, waar ze aan de ‘Scuola di Musica di Fiesole’ het masterprogramma van Ilya Grubert, Pavel Vernikov en Alexandre Vinnitzki volgde en deelnam aan de door Zubin Mehta geleide orkest en kamermuziek-academie van het Maggio Musicale Fiorentina. In juni 2002 haalde zij haar mastertitel en kort daarna rondde zij haar 1e fase viool af op het Rotterdams Conservatorium.
Van 2002-2005 studeerde ze via de Faculteit der Kunsten bij Jaring Walta op het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Gedurende deze periode nam zij ook deel aan de masterclasses van Pavel Vernikov en Igor Volosjine in Portogruaro. In 2005 sloot zij haar vioolstudie af en behaalde zij haar artsenbul. Sindsdien is zij werkzaam als freelance violiste en Specialist Ouderengeneeskunde.

Helbertine speelde als tutti violiste en concertmeester bij diverse orkesten (oa Gelders Orkest, Orkest van het Oosten & Deutsch-Niederlandische Kammerphilharmonie) en soleerde onder meer in de Vioolconcerten van Glazounov, Wieniawski en Mendelssohn, ‘Souvenir d’un Lieu Cher’ van Tsjaikovski, de Romances van Dvorak en Svendsen, de 4 Jaargetijden van Vivaldi en de solo-aria’s in Bach’s Matthaus Passion en het Weihnachts-oratorium.

Zij nam deel aan internationale soloviool- en kamermuziek masterclasses van o.a. Philippe Graffin, Vera Beths, Hagai Shaham, Daniel Kwartet, Michaela Martin en Anner Bijlsma, en treedt regelmatig op in kamermuziek- en orkestverband. Daarnaast treedt zij bij gelegenheden op als bandlid bij o.a. Marco Borsato, Kanye West en Sir Cliff Richards.

Sinds 2003 vormt zij met de Argentijnse pianiste Lorena Mainero het ‘Duo Rinascente’, waarmee ze op -projectbasis- optreedt in oa Nederland, Italie en Frankrijk.