Lorena Mainero
 
De Argentijnse pianiste Lorena Mainero werd in La Plata geboren en begon haar piano studie aan de beroemde school van Vicenzo Scaramuza, waar Martha Argerich haar enkele jaren later stimuleerde om voor een carriere als pianiste te kiezen.

Op de leeftijd van 11 jaar gaf Lorena haar eerste openbare recital en een jaar later werd zij gevraagd als soliste bij het ‘orchestra della cittá di La Plata’ in het pianoconcert in d-klein van Mozart. Op 13- jarige leeftijd won zij het internationale Jeugd-concours van de Unesco en vanaf dat moment kreeg zij aanbiedingen voor recitals in belangrijke theaters in Argentinië, waaronder de Gouden Zaal van Teatro Colon in Buenos Aires alsmede live optredens voor radio en televisie.

In ’92 won zij een staats-studiebeurs waarmee zij in Italië kon gaan wonen om aldaar haar studie voort te zetten; gedurende de 3 hierop volgende jaren nam zij in Rome en Florence deel aan masterclasses ‘di alta perfezione pianistico’ van de Maestri Aldo Ciccolini en Alexander Longuich. Tevens volgde zij masterclassen van oa Fausto Ladra, Murray Perahia en Rosalyn Tureck.


In ’97 studeerde zij ‘cum laude’ af aan het L.Cherubini Conservatorium van Firenze (olv Lucia Passaglia) en kort hierna won zij diverse prijzen bij internationale pianoconcoursen.


Sindsdien treedt Lorena regelmatig op als soliste, recital-pianist en ook kamermusicus in binnen- en buitenland; zo trad zij de laatste jaren op in Argentinie (solo-recitals), Frankrijk, Nederland (solo en duo) Italie (oa koorbegeleidingen + zangsolisten + correpetitor) en Denemarken (met de Deense zangeres Manuela Rauff). Sinds 2003 vormt zij samen met de Nederlandse violiste Helbertine Hylkema het ‘Duo Rinascente’ waarmee zij veelvuldig in projectvorm optreedt.


Lorena is daarnaast als pianodocente verbonden aan de 'Associazione Doron' en de Accademia di Musica 'San Felice' te Florence en de Scuola di Musica dell'Antella (Bagno a Ripoli, Florence).