Duo Rinascente
 
CV Helbertine HylkemaCV_Helbertine.html
CV Lorena MaineroCV_Lorena.html
De Nederlandse violiste Helbertine Hylkema en de Argentijnse pianiste Lorena Mainero leerden elkaar in 2002 in Florence kennen tijdens internationale masterclasses van de 'Maestri' Pavel Vernikov, Ilya Grubert,  Aldo Ciccolini en Alexander Lonquich. Zij ontwikkelden daar een sterke muzikale band, die zij ook ná hun studieperiode besloten voort te zetten; Duo Rinascente (wedergeboorte) zag het licht.

Duo Rinascente heeft een warme & energieke uitstraling en communiceert sterk met haar publiek. Zij legt zich toe op het romantische repertoire, Argentijnse (dans-) muziek en vroeg 20e eeuwse repertoire. Daarnaast stelt het duo zich ten doel om ook minder bekende werken uit te voeren, varierend van Nederlandse composities tussen 1700-2006 tot Mariano Mores en Barbara Heller. 
Het duo stelt haar programma’s samen rond een thema en geeft daar tijdens de concerten een korte, luchtige toelichting over. Afhankelijk van het repertoire wordt het duo tijdens optredens uitgebreid met een cello, 2e viool, contrabas zang en/of dans. Ook levert Duo Rinascente graag een bijdrage aan alternatieve podium-presentaties (combinaties met dichtkunst, muziektheater, projecties ed.)

Vanwege de grote afstand tussen de musici (Florence-Amsterdam) werken ze projectmatig;
sinds hun oprichting maakten zij verschillende succesvolle concert-tournees in Nederland, Frankrijk en Italië, waarna concert-aanbiedingen in binnen en buitenland volgden.

In 2005 trad het duo in Florence op met een programma gewijd aan sprookjes, dans & folklore in het kader van ‘La giornata della musica’, en in 2006 waren zij oa in Leiden, Den Haag, Enschede, Firenze Castello en Brescia te gast met een Spaans/Frans/Argentijns programma 'Frutti di Passione'. 

In 2006 volgde Duo Rinascente masterclasses van Philippe Graffin, Pascal Devoyon, Anner Bijlsma en Stanley Hoogland en won het een 2e prijs bij het Uitmarkt Kamermuziekconcours in de Beurs van Berlage. Tevens componeerde de Nederlandse componiste Rita HIjmans ‘Stuzzicante’ voor het duo

In 2007-2008 traden ze in Nederland op met het Russische programma ‘from Russia with Love’, volgden ze masterclasses in Florence en werden ze aangenomen bij een Nederlands impressariaat.

In 2009 trad Duo Rinascente oa op in Monteriggione (Toscane)en Lourmarin (Frankrijk), en gaven zij een concert gewijd aan vrouwelijke componisten in het Amsterdamse Theater Cameleon, welke live op Radio Monalisa werd uitgezonden. Uit dit concert kwam contact met de Duitse componiste Barbara Heller voort, welke tot nieuwe optredens, composities en uitbreiding van het repertoire leidde.

Voor 2010 heeft Duo Rinascente zich dan ook ten doel gesteld om meer werken van vrouwelijke componisten (zowel Nederlandse als buitenlandse) op het podium te brengen. 

Lorena en Helbertine volgden coaching door oa. P.Vernikov, P.Hórvath, O.Semchuck (Italië), P.Graffin (UK), J.Walta en B. Shamir (Nederland).

Download CV.doc